Hoe zit het bij jou? Heb jij je goede voornemens volgehouden? Iets graag willen, is nog niet hetzelfde als iets kunnen. Ik vertel je wat je moet doen om jouw wens daadwerkelijk te realiseren en ik deel met jou het geheim van het rimpel-effect.

Goede voornemens worden vaak snel vergeten. “Gezonder leven” was bij uitstek het populairste thema waarin we in 2020 actie wilden ondernemen.  Meer bewegen, gezonder eten, minder alcohol drinken en niet te vergeten: AFVALLEN.

Als jij deze maand hebt ondervonden dat de chocolade en de wijn zich terug een weg naar jou hebben gevonden, je nieuwe wandelschoenen de waarde van hun investering nog niet hebben waargemaakt, je toch minder vaak bent gaan sporten als je gewild had en de weegschaal en jij nog steeds geen goede vrienden zijn geworden: je bent niet alleen! Wees je ervan bewust dat verandering in jouw gedrag, een proces van vallen en opstaan is.

Coach Samien geeft je 4 tips mee om jouw gezonde voornemens te doen slagen!

1. Koppel een waarde aan jouw doelstelling, die voor jou belangrijk is.

Bijvoorbeeld: ik wil meer sporten zodat ik me fitter en energieker voel om in de zomer leuke dingen te doen met mijn kinderen. Of je wilt afvallen omdat je graag een leuke uitstraling vol zelfvertrouwen wilt, tijdens presentaties op je werk.

Door je doelstelling te koppelen aan een waardevolle invulling, die je je zeer goed kan visualiseren, creëer je een houvast. Die houvast zal je helpen om op momenten dat het nodig is, de juiste keuzes te maken om op het goede pad te blijven. ​

2. Maak je doelstelling concreet

Een wens zonder een plan, blijft slechts een wens! Zonder na te denken over hoe je jouw doelstelling concreet gaat aanpakken, komt er niks van in huis. Wat ga je precies doen en hoe kan je dat op de beste manier in jouw leven integreren? Zo kom je van “meer bewegen” tot “2 keer per week naar de HupHup.”Maak het nog concreter en plan wanneer je gaat, bijvoorbeeld: op dinsdagavond, onmiddellijk na mijn werk en zaterdagvoormiddag nadat ik de dochter naar de dansles heb gebracht.”

Met “trainen op afspraak”, helpen wij jou in de HupHup alvast om routine te creëren en je trainingsritme vol te houden

3. Stap voor stap

Nieuwe gewoontes creëer je niet vandaag op morgen. Te snel te veel willen is een van grootste valkuilen om niet te slagen in je goede voornemens. Hoe meer je tegelijk wilt veranderen aan je huidige gewoontes, hoe moeilijker je het voor jezelf maakt. Elke verandering vraagt energie en het leven is nu eenmaal hectisch.
Deel je doelstelling daarom op in concrete tussenstappen. Als je jezelf hebt voorgenomen om gezonder te eten of af te vallen kan je als volgt te werk gaan:

  • Week 1: 3 keer per week een ongezonde snack vervangen door een stuk fruit
  • Week 2: groenten eten bij mijn lunch
  • Week 3: enkel in het weekend nog frisdrank of alcohol drinken 

Denk op voorhand na welke voorbereidingen je moet treffen om je tussendoel waar te maken. Je moet uiteraard voorzien dat je een stuk fruit meeneemt naar je werk of dat je de nodige groenten in huis hebt.
Bereid je voor op eventuele obstakels. Zo is er maandag misschien taart bij de koffie of op woensdag haal je gewoonlijk een blikje cola uit de automaat? Denk na over hoe je hiermee om wilt gaan zodat je een bewuste keuze in plaats van een impulsieve keuze maakt.

Tijdens onze voedingscursus helpen we jou bij HupHup om stap voor stap gezonder te gaan eten. Deze cursus van 4 lessen is gratis voor leden en niet leden! (Link naar website doelstelling afvallen)

4. De kracht van SAMEN-streven

In groep of met een partner je doel nastreven werkt enorm motiverend. Het sociale aspect is een belangrijke factor om je intrinsieke motivatie te verhogen. Intrinsieke motivatie wilt zeggen: je doet iets omdat je het leuk vindt en/of er voor jezelf voldoening uit haalt.

De moeilijkheid bij sporten is dikwijls: je wilt wel sporten omdat je het nodig hebt voor je gezondheid, maar je vindt sporten op zich niet fijn.  Als je jezelf hierin herkent, ervaar je misschien ook dat het niet vanzelfsprekend is om je een aantal keer per week op te leggen om iets te doen wat je eigenlijk niet leuk vindt. We moeten al zo veel in het leven en een uitvlucht is snel gemaakt. Hier is de sociale factor je redding!

Koppel het nuttige aan het aangename en spreek met een vriend of een vriendin af om samen te sporten. Maak van een wekelijkse wandeling een momentje om bij te babbelen met je zus.

Bij HupHup hebben we op het sociale vlak alvast een streepje voor. Je sport in een familiale sfeer waar gemakkelijk contact gelegd wordt. Blijf na je training gezellig nababbelen bij de koffie. Daarnaast is er altijd je coach om je te steunen in jouw sportieve doelstellingen. Het wordt nog beter, wanneer je een trainingsmaatje kan overtuigen om mee te komen sporten.

Ook wij merken dat sporten of afslanken met sport-maatje zijn vruchten afwerpt. Deze personen geven alvast het goede voorbeeld!

Het positieve effect van de sociale factor werkt trouwens in 2 richtingen. Gezonde doelstellingen nastreven samen met anderen, zal jou helpen om je gezonde voornemen vol te houden; maar het feit dat jij gezonde doelstellingen nastreeft, zal ook andere mensen aanzetten om hetzelfde te doen. Dit laatste is te wijten aan het “rimpel-effect” en is in deze context, leuker dan de naam doet vermoeden.

Als jij succesvol je levensstijl weet aan te passen, zien mensen in jouw omgeving de positieve effecten op jou. Bovendien wek je meteen wat vertrouwen op bij hun, omdat ze zien dat jij het kan. Bijgevolg worden zij geprikkeld om ook werk te maken van hun gezonde voornemens. Zoals de rimpels in het water, wanneer je er een steen in gooit, beïnvloedt jouw gedrag de mensen om jou heen. Leuk toch? Dit effect is wetenschappelijk aangetoond, het werkt!

HUPHUP

Hoop jij je partner of andere familieleden of vrienden ook te inspireren en aan te zetten tot gezonde leefgewoontes? Laat het rimpel-effect maar komen!! (nooit gedacht dat ik dit zou zeggen

Start je gratis proefweeek